RSS

Etäopetusta, etäopiskelua, etää vai lähentymistä?

01 Huh

 

  • ”Harri, ehditkö tulla koululle? Tarvitsemme lapsemme koulutarvikkeet pulpetista kotiin. Leukemia on uusinut….”
  • ”Harri, onko sulla hetki aikaa? Mulla olisi kerrottavaa…Menin aamulla terveen tytön kanssa sairaalaan ja iltapäivällä tulin kotiin hengenvaarallisesti sairastuneen tyttäreni kanssa. Häneltä löytyi erittäin agressiivinen sarkooma.”

 

Tällaiset uutiset saattavat olla tuttuja haastavaa ja kuormittavaa työtä tekeville sairaalakoulun opettajille, mutta ei tavalliselle luokanopettajalle, tavallisella alakoululla. Minulle näin on käynyt. Koulunkäynti noissa tilanteissa järjestettiin etäopetuksena.  Näiden onnistuneiden, reaaliaikaista videoyhteyttä sekä verkkomateriaalia käytettyjen etäopetustilanteiden jälkeen olen auttanut eSKO, Kolibri ja Tuuve – hankkeiden avulla yli 150 vastaavassa tapauksessa opettajia, kouluja, oppilaita ja heidän perheitään etäopetuksen käytännön järjestelyissä.

Käytännössä olemme saaneet aikaiseksi nimenomaan etäyhteyden. Toki oppilaat ovat poissaolonsa aikana edenneet opinnoissaan, mutta painotus on sanalla yhteys. Olen jatkuvasti korostanut, että tällaisissa tilanteissa, missä lapset ja nuoret joutuvat erilleen toisistaan, on meidän opettajien ja vanhempien yritettävä huolehtia myös sosiaalisesta yhteydestä. Nyt kun harrastuksetkin on jouduttu siirtämään tauolle, on koulu ja sieltä tulevat sosiaaliset suhteet ainoat kodin ulkopuoliset kontaktit. Tehtävien ja urakoiden välittäminen kotiin saattaa täyttää sanan etäopiskelu määrittelyn, mutta opetusta siinä ei ole. On tärkeää saada neuvoja sekä opetusta, mutta ennenkaikkea olla läsnä äänen ja videokuvan välityksellä. Nähdä ja kuulla mitä kuuluu. Siinä samalla ei ole haitaksi, että myös vähän oppii.

Pikkuveljen kanssa koulussaPidän omassa verkko-opetuksessani vitosluokkalaisten kanssa kiinni aiemmasta lukujärjestyksestämme. Opetan ja käyn uudet asiat läpi videovälitteisesti sekä teemme samanaikaisesti töitä, jolloin oppilaat voivat kysyä Luokan nuorin oppilasminulta tai toisiltaan neuvoa. Välillä höpötämme aivan turhia tai kyselemme oppilaani syliin kiivenneeltä nelivuotiaalta pikkuveljeltä kuulumisia. Tai itse asiassa, hän taisi kysellä enemmän meiltä. Hellyyttävää on ollut  seurata, miten upeasti vitosluokkalainen tuore isosisko pitää kolmiviikoista pikkusiskoaan sylissään, samalla kun opiskelee kanssamme.

Koska verkko-opiskelussakin vilkkaimmat ja äänekkäimmät nappaavat helposti isoimman huomion, pyrin kyselemään kuulumisia hiljaisemmiltakin. Olemme myös harrastaneet, ehkä vanhanaikastakin tapaa lukea kappaleita ääneen virkkeittäin. Siinä kuitenkin kaikki pääsevät osallisiksi tunnin kulkuun. Pelkkä passiivinen tunnin seuraaminen on raskasta ja vaatii valtavasti keskittymistä. Oppilaita täytyy “nyppiä” mukaan tunnille.

Pelkään pahoin, että tällainen pitkä tauko lähiopetuksessa tulee syventämään oppilaiden oppimiseen liittyviä eroja. Lahjakkaat ja tunnolliset oppilaat saattavat ottaa opiskelustaan suuremman vastuun kuin aikaisemmin, mutta samanaikaisesti on vaarana, että osa oppilaista putoaa koulupolulta. Videovälitteisesti sekä kirjallisesti annetut ohjeet saattavat olla kovinkin vaikeita hahmottaa. Jo pelkkä opiskelun vaikeus voi turhauttaa, puhumattakaan sitä tilannetta, että et ymmärrä mitä pitäisi tehdä. Siksi näiden oppilaiden huomioiminen on ensiarvoista. Erityisopettajien ja koulunkäynnin ohjaajien tuki on nyt erittäin tärkeää. 

Toivon teille kaikille tämän lukeneille voimia ja positiivista asennetta. Pysytään mahdollisimman sosiaalisina, vaikka olemmekin nyt eristyksissä. Imetään energiaa yhä aurinkoisimmista päivistä ja edetään kärsivällisesti eteenpäin!

Harri Mantila, Masku

Advertisement
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : 1 huhtikuun, 2020 Kategoria/t: Yleistä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggaajaa tykkää tästä: