RSS

Luokassa on tyhjä pulpetti…

18 Tam

Luokassa on tyhjä pulpetti. Pieni neljännen luokan oppilas on poissa luokasta. Vai onko kuitenkaan? Luokkahuoneen pianon päällä olevan tietokoneen näytöllä näkyy iloinen, paljaspäinen oppilas. Etäyhteyden avulla yhteys luokkaan on palannut. Opettajan, luokkakavereiden, oppilaan ja hänen vanhempiensa kasvoilta huokuu ilo.

Vakava sairaus on pysäyttänyt oppilaan ja hänen perheensä normaalin arjen. Koulunkäynti on järjestettävä sairaalakoulun ja etäopetuksen keinoin. Lapsen vastustuskyvyn vähäisyys sekä infektioeristys, hankaloittavat kotona annettavaa opetusta. Vaikka sairaus on vaikuttanut liikuntakykyyn ja toisen silmän näkökyky on heikentynyt, lapsen halu opiskella ja olla yhteydessä luokkaan ja kavereihin, ei ole hävinnyt. Etäyhteyden avulla sosiaalisten suhteiden ylläpito ja opiskelu luokan mukana ovat nyt mahdollisia. Toivottavasti tämä vähentää lapsen yksinäisyyden tunnetta edes vähän ja lisää hänen henkistä vireystilaansa.

Nykyisin helposti saatavilla olevien laitteiden ja ohjelmien avulla etäyhteyksiä hyödyntävä opetus on vaivatonta sekä edullista. Opetuksen järjestämiseksi tarvitaan koulutoimen, koulun ja opettajien halua ja tahtoa auttaa. Vaivannäöstä on tarjolla palkinnoksi ilosta loistavat lasten kasvot. Minun sekä Opetusministeriön rahoittaman hankkeen kautta on mahdollista saada teknistä ja pedagogista apua.

Tässä edellä kuvatussa tapauksessa etäyhteys luotiin muutaman läppärin ja Google Hangouts – ohjelman avulla. Luokkaan sijoitettujen kahden tietokoneen avulla, etäoppilas kykenee omalta koneeltaan toimia “elokuvaohjaajana”, valiten sen kuvakulman, mitä hän haluaa luokasta seurata. Jos luokkakavereilla on tunneilla käytössään tietokoneita, on kuvakulmia tarjolla entistä enemmän.

www-etaopetus-fisairastuminenOlen kiitollinen, että Sylva on viime vuonna mahdollistanut työni näiden lasten kanssa. Tätä ennen työni turvaajina ovat olleet Opetushallituksen eSKO ja Kolibri – hankkeet (www.etaopetus.fi/sairastuminen). Koulunkäyntiä on onnistuneesti tuettu myös Monni – hankkeen avulla (http://monniverkossa.blogspot.fi/). Nyt olemme saaneet Opetus – ja kulttuuriministeriön kautta rahoituksen Tuuve ( Tuettua verkko-opetusta erityistilanteissa) – hankkeelle, mihin on yhdistetty minun etäopetustyöni ja edellä mainitun Monnin tavoitteet. Tuuvesta tulette kuulemaan lisää lähiaikoina.

Toivon, että jokainen pitkään koulusta poissa oleva lapsi saisi mahdollisuuden kokeilla,  onko etäyhteydestä apua jaksamiseen sekä luonnollisesti koulunkäyntiin. Haluan olla mukana auttamassa ja mahdollistamassa etäopiskelua erityistilanteissa.

Hyvää alkanutta vuotta 2017!

DSC00940Harri Mantila

Kurittulan koulu, Masku

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : tammikuu 18, 2017 Kategoria/t: Yleistä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: