RSS

Etäyhteyksiä hyödyntävää opetusta kolmella eri kouluasteella

18 Mar

Olen syksyn aikana saanut auttaa etäyhteyksien luomisessa niin esikoululaiselle, alakoululaiselle kuin yläkoululaiselle. Kaikissa näissä tilanteissa on omat tavoitteensa ja haasteensa. Käytettävissä laitteissa ja tekniikoissa on eroa, mutta käytettävä ohjelma, Skype, on kaikissa sama.

Jokaisessa tapauksessa nämä sairastuneet lapset ovat joutuneet olemaan erossa koulustaan ja koulukavereistaan jo useita viikkoja. Myös huoli oppimisesta lisääntyy ja tarve saada opetusta kasvaa. Tuntuu, että yksin ei enää selviä. Sairaalakoulun opettajat ovat onneksi sairaalajaksojen ajan apuna ja tukena, mutta silti ikävä omaan kouluun voi olla kova.

Eskarilaisia etäopetustilanteessa.

Eskarilaisia etäopetustilanteessa.

Esikouluikäiselle loimme yhteyden esikoululla siihen tilaan, jossa heidän opetustuokionsa pidetään. Kannettavaan tietokoneeseen kytketyt web – kamera ja kokousmikrofoni sijoitettiin niin, että kotona oleva lapsi kykenee näkemään pienen opetustaulun sekä näkemään kavereitaan. Eskarilainen itse käyttää tablettia ja pystyy sillä osallistumaan opetukseen paikasta riippumatta. Tarvittaessa laitteet voidaan siirtää myös muihin tiloihin, joissa  eskarilaiset mm. leikkivät. Pienten lasten intoa oli riemastuttavaa seurata, kun he saivat nähdä, kuinka oma kuva siirtyy etäoppilaalle ja päinvastoin.

Alakouluikäinen osallistuu seuraavien kuukausien ajan opetukseen sairaalasta käsin. Sairaalakoulun opettaja kykenee osallistumaan etäopiskeluun oppilaan kanssa, ja näin tukemaan  opintojen etenemistä. Sekä kotiluokassa että sairaalassa on kannettavat tietokoneet. Sairaalassa olevassa koneessa ei ole ylimääräistä mikrofonia eikä kameraa, vaan kannettavan omat laitteet riittävät. Luokassa käytettävä mikrofoni on chat150 ja kamerana Logitecin kauko-ohjattava web-kamera. Luokan tietokoneen äänet on ohjattu kuulumaan muista kuin chat150:n mukana olevasta kaiuttimista. Käytännössä on huomattu, että esim. sähköisen opetusmateriaalin äänet kuuluvat näin etäoppilaalle paremmin.

Opettaja ja oppilas ovat sopineet milloin etäopetusta annetaan ja etälukujärjestyksen laatimista jatketaan edelleen. Etäopetusta annetaan sekä luokanopettajan että englannin opettajan tunneilta. Lukujärjestyksen laatiminen on käytännössä todettu hyväksi ja toimivaksi asiaksi, koska ennalta sovittu lukujärjestys sitoo molempia osapuolia. Etäopetusmuotoina tullaan käyttämään reaaliaikaista, kaksisuuntaista etäopetusta sekä opettajan ja oppilaan kahdenkeskistä etäopiskelua. Luokkakaverit ovat saaneet etukäteen tietoa etäoppilaan terveyden tilasta ja he ovat nähneet hänestä valokuvia, joten sairauden tai hoitojen aiheuttavat fyysiset muutokset eivät tule muulle luokalle yllätyksenä.

Suurimpana haasteena sairaalan ja koulun välisessä etäopiskelussa on tällä hetkellä sairaalan riittämätön verkko. Olemassa olevaan verkkoon ei pääse liittymään monista kokeiluista ja selvittelyistä huolimatta. Lapsella oleva oma mokkula ei ole riittävän nopea, joten joudumme räätälöimään tilannetta paremman yhteyden aikaansaamiseksi.

Sama verkko-ongelma on myös yläkouluikäisellä. Hänen kohdallaan verkko-ongelma kyetään kiertämään välttävästi nuoren omasta puhelimesta luodun yhteyspisteen avulla. Verkko-ongelma poistuu, kun hän pääsee hoitojaksoilta kotiin ja pystyy osallistumaan etäopiskeluun kotoaan. Etäopetusta annetaan nyt alkuvaiheessa matematiikassa. Aineenopettajan ja erityisopettajan kanssa on sovittu myös kotona annettavasta opiskelusta sekä kahdenkeskisestä etätukiopetuksesta. Etäopiskelua tullaan laajentamaan muihin aineisiin hoitojen ja fyysisen kunnon ehdoilla.

Kaikki edellä mainitut etäyhteysvalmistelut on tehty hyvässä yhteistyössä esikoulu-, luokan- ja aineenopettajien kanssa. Erittäin tärkeässä roolissa ovat olleet myös sairaalakoulun opettajat, jotka osaavat esitellä etäopiskelun yhtenä mahdollisuutena huoltajille ja kouluille sekä ottavat minuun yhteyttä. Kuntien ja kaupunkien atk-vastaavat ja tietohallinto ovat auttaneet teknisissä asioissa hienosti. Kiitos kuuluu myös OP-Pohjola-ryhmälle, joka on lahjoittanut sairaalalle etäopetukseen soveltuvia laitteita. Yhteistyöllä kaikki on sujuvampaa ja helpompaa.

Etäopetusterveisin

Harri Mantila

Kolibri – hanke

http://www.etaopetus.fi/sairastuminen

harri.mantila@masku.fi

041 4352245

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : marraskuu 18, 2014 Kategoria/t: Yleistä

 

Avainsanat: , , , ,

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: