RSS

Ekaluokkaa etänä

02 Maa

7- vuotias Daniel aloitti syksyllä 2013 ensimmäisen luokan etäyhteyden avulla. Daniel on sairastanut leukemian kolmesti, ensimmäisen kerran ollessaan kaksivuotias, eikä ole juurikaan päässyt tutustumaan pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta ikätovereihinsa. Etäyhteyden avulla hän on päässyt osallistumaan opetukseen lähes kuten muutkin oppilaat eli vastaa omalla vuorollaan ja seuraa opetusta siinä kuin toisetkin. Luokkatoverit ovat hyvin sopeutuneet Danielin mukanaoloon, eivätkä näytä häiriintyvän etäyhteydestä tunnin aikana.

Etäopetusta on nyt takana puoli vuotta ja käytännössä etäyhteyksiä on ollut keskimäärin kolme viikossa, välillä joka päivä, välillä kaksi kertaa viikossa. Yleensä etäyhteys kouluun otetaan kerran päivässä, mutta olemme kokeilleet myös toisen yhteyden ottamista saman päivän aikana. Totesimme kuitenkin Danielin opettajan kanssa, että samana päivänä pidettävän toisen etäyhteystunnin aiheena kannattaa olla esimerkiksi musiikkia, uskontoa tai ympäristöoppia eli hieman helpompaa asiaa kuin äidinkieli tai matematiikka. Daniel jaksaa hienosti yhden tunnin, mutta useampi yhteys samana päivänä käy helposti raskaaksi.

Etäyhteyden lisäksi Danielin opettaja on käynyt kotikäynneillä kerran tai kaksi kuukaudessa, riippuen opetettavasta asiasta. Loppuvuodesta käyntien tarve on vähentynyt, sillä etäyhteyden avulla Daniel on voinut osallistua uuden aiheen opetukseen samaan aikaan kuin toisetkin oppilaat. Testit Daniel tekee vanhemman läsnä ollessa ja opettajalta olemme saaneet esimerkiksi ympäristöoppiin ja käsitöihin ohjeet kotiin. Sairaalapäivinä etäyhteyden sijaan Daniel on saanut ohjausta sairaalakoulun opettajalta, joten Danielin opetus ei ole keskeytynyt sairaalakäyntien vuoksi.

Joulun odottelua

Joulun odottelua

Kotiopetus on tuntunut näin äidin näkökulmasta mielekkäältä, vaikka luonnollisesti ajoittain iskee turnausväsymys: Danielia kun ei yhtään huvittaisi tehdä tehtäviä. On etuoikeus olla osallisena opetuksessa, jota harvemmin vanhemmat muuten saavat tehdä. Mahtava hetki oli esimerkiksi silloin, kun Daniel oppi lukemaan tai kun hän hoksasi jonkin matematiikan tehtävän, jota hän ei aiemmin ollut ymmärtänyt. Jos Daniel olisi vanhempi, luultavasti hän osallistuisi omatoimisemmin etäopetukseen. Tekniikkaa ei ollut vaikea omaksua, eikä kustannuksia tullut muutaman euron johtoa lukuun ottamatta. Danielin koulussa, kuten lähes kaikissa kouluissa, on älytaulu. Olemme kytkeneet tietokoneemme televisioon, jotta Danielin olisi helpompi nähdä etänä, mitä älytaululla on. Danielin opettaja linkittää älytaulun näkymän Adobe connect- ohjelman kautta, joten Daniel on nähnyt kotona saman mitä toisetkin oppilaat luokassa.

Tätä kirjoittaessani elämme jännittäviä hetkiä, sillä muutaman päivän kuluttua Daniel pääsee ensimmäistä kertaa osallistumaan oikeasti tunnille, istumaan omaan pulpettiin toisten joukkoon. Alkuun päivä tai kaksi viikossa lähiopetusta ja loput etäopetusta, kunnes Daniel siirtyy kokonaan lähiopetuksen pariin osaksi omaa luokkaansa. Pulpetti, oppilaat ja opettaja odottavat jo 🙂

Johanna Jalonen

Danielin äiti

Tässä linkit Akuutissa esitettyyn jaksoon Danielista, hänen perheestään ja vähän eSKOstakin.

http://areena.yle.fi/tv/2127745 ( Etäopetusosio alkaa n 10 min kohdalla)

http://ohjelmat.yle.fi/akuutti/sairas_ikava_kouluun

 

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : maaliskuu 2, 2014 Kategoria/t: Yleistä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: