RSS

eSKOn kevätkiertue

30 touko

Etäopetuskiertueen ensimmäinen esittelytilaisuus pidettiin 25.4.2012 Oulussa

Sairaalakoulun rehtori Merja Peteri toivotti meidät tervetulleeksi kertomaan etäopetuskokemuksistamme. Sairaalakoulusta oli Merjan lisäksi paikalla somaattisesti sairaiden opetuksesta vastaava opettaja, kuntoutusohjaaja edustamassa hoidon tahoa ja lukion edustajina opinto-ohjaaja, erityisopettaja ja opetusharjoittelija, joka oli toiminut etäopettajana.

Sairaalakoulun tarpeet etäopetukselle ovat Oulussa samankaltaiset, kuin täällä Turussa, erityisesti syöpää sairastavien oppilaiden kohdalla.

Lukiolaisten ja muutoinkin toisen asteen opiskelijoiden opetusjärjestelyt pitkäaikaissairauden aikana herättivät paljon keskustelua. Totesimme, että lukioissa on jo olemassa hyviä käytänteitä ja kokemuksia etäopetuksesta, ei niinkään sairauden aikaisena järjestelynä, vaan yhtenä tapana järjestää päivittäistä opetusta. Hyviksi havaittuja kokemuksia pitäisi saada koottua yhteen, jotta saataisiin toimivia malleja etäopetuksen järjestämiselle toisen asteen opinnoissa silloin, kuin sairaus estää päivittäisen läsnäolon koulussa.

eSKO- hanke jää kuulolle Oulun etäopetustilanteen suhteen.

eSKO- hanke Rovaniemellä 26.4.

Sairaalakoulun rehtori Asko Peuraniemi oli kutsunut koolle edustajia sekä hoidon taholta, että koulumaailmasta. Täytyy sanoa, että Rovaniemellä oli etäopetustilaisuuden pitämistä ajatellen todella toimiva kokoustila ja vielä kun paikalla oli sairaalan tekninen henkilö, niin yhteydet todellakin pelasivat moitteettomasti ja mukanaolijat saivat seurata esitystä useamman näytön kautta.

Heti esittelykierroksella huomasimme, että olemme aivan samoilla linjoilla etäopetukseen liittyvissä ajatuksissa Rovaniemen LUMI-hankkeen väen kanssa. Molemmilla on ajatus, että erityisesti sosiaalisten suhteidensäilymisen kannalta on tärkeää, jos etäopetusjärjestelyin voidaan vaikuttaa sairaudesta johtuvien poissaolojen aiheuttamaan eristäytymisen tunteeseen. Kouluun palaminen on helpompaa, kun yhteys luokkaan ja koulun arkeen ei ole kokonaan katkennut.

Rovaniemi jatkaa työtä etäopetuksen taholla ja eSKO- hanke seuraa tilannetta kiinnostuneena. Tulemme varmasti tekemään yhteistyötä heidän kanssaan jatkossakin.

Pohjoisen tilanne päivittyy viimeistään syksyllä, kun Asko ja Merja tulevat Turkuun ohjausryhmän kokoukseen.

Kuopiossa 3.5.2012

Kuopiossa meitä oli vastassa sairaalakoulun apulaisrehtori Jukka Rissanen. eSKOA oli kuulemassa sairaalakoulun väkeä ja kuntoutusohjaaja hoidon taholta.

Kuopion sairaalakoulun tarpeet etäopetukselle ovat samankaltaiset Turun kanssa. Omia kokeiluja heillä ei vielä ole. Kiinnostusta ja teknistä osaamista tuntui löytyvän sairaalakoulun oman väen joukostakin. Voi olla, että Kuopiossa tehdään vielä tämän kevään aikana joitain kokeiluja etäopetukseen liittyen.

Saimme Kuopiolaisilta hyviä vinkkejä lukion etäopetusjärjestelyihin sekä nettiperuskouluun liittyen.

Tampereella 10.5.2012

Tampereen sairaalakoulun rehtori Riitta Launis toivotti meidät tervetulleeksi kertomaan meille jo tutuksi käyneestä etäasiasta. Kuulijoina oli sairaalakoulun väkeä, kuntoutusohjaaja edustamassa hoidon tahoa ja Liisa Mustiala eVarikon puolesta.

Sairaalakoululla oli jo omiakin kokemuksia etäopetuksesta, ruusuineen ja risuineen. Keskustelu olikin  vilkasta ja asioita mietittiin monesta eri näkökulmasta. Esiin nousi ajatuksia mm. sairastuneen oppilaan ja perheiden voimavaroista suhteessa etäopetuksen vaatimuksiin, koulujen mahdollisista ennakkoasenteista, yksityisyyden suojaan liittyvistä asioista ja hoitojen myötä tuleviin aikataulujen epäsäännöllisyyteen. Myös laaja sairaanhoitopiiri pitkine välimatkoineen tuo omat haasteensa etäopetusjärjestelyjen alkuunsaamiselle.

Haasteista huolimatta nähdään etäopetuksella olevan paljon annettavaa sairastuneiden oppilaiden vaikeisiin koulutilanteisiin, joten uusia yhteyksiä tullaan jatkossakin järjestämään.

eSKO jää seuraamaan tilannetta Tampereen osalta ja jatkaa matkaa Helsinkiin ja Tuusulaan…

16.5. 2012 Esko vieraili ensin Helsingissä Sophie Mannerheimin koulussa lastenklinikalla ja sen jälkeen matka jatkui Tuusulaan Kalliomaan kouluun.

Helsingissä paikalla oli sairaalakoulun Stenbäckin kadun yksikön erityisopettaja Jarmo Lehtonen ja Viikin normaalikoulusta erityisopettajat  Riia Palmqvist ja Heli Parhiala. He tulivat kuulolle eSKO- hankkeen kuvioista ja myös kertomaan omasta AntiVirus-nimisestä etäopetushankkeesta. Hankkeen tavoitteena on löytää toimivia etäopetusratkaisuja ipad-laitteilla toteutettavaksi.

Helsingissä oli paljon omia suunnitelmia etäopetukseen liittyen. Opetuksellisten asioiden lisäksi heillä on suunnitteella, että sairaalassa osastolla olevat oppilaat voisivat olla etäyhteyden avulla mukana esim. koulun juhlissa. Tavoitteena on, että seuraaviin joulujuhliin voisi osallistua esim.  potilashuoneesta käsin. Kaikki, mitä voimme keksiä edistääksemme mahdollisimman normaalia osallistumista sairauden aikaisiin tapahtumiin on hieno juttu!

AntiVirus- hankkeen kuulumisia oli kiva kuulla. Kokemuksia ei ole vielä paljon mutta sen verran kuitenkin, että etäopetuksella saadut edut on päästy käytännössä näkemään ja sen myötä on jo ideoitu uusia tapoja hyödyntää etäopetusta koulussa, sairaustilanteessa, kuin muutenkin. Mielenkiinnolla seuraamme, mitä Viikissä tapahtuu.

Me tapaamiseen osallistuneet jaoimme jälleen tutun ajatuksen, että etenkin sosiaalisten suhteiden säilymisen kannalta etäopetusjärjestelyt  pitkän sairauden aikana ovat kannattavia.

Helsingistä matka jatkui Tuusulaan, Kalliomaan sairaalakouluun. Siellä etäyhteyttä ei niinkään olla ajateltu opetuskäyttöön, vaan esim. oppilaisiin liittyvien verkostopalavereiden hoitamiseen, konsultointiin jne.

Kun oppilaat tulevat laajalta alueelta, eri kunnista ja kaupungeista, on välimatkat usein pitkiä. Etäpalavereilla saadaan asiat hoidettua, mutta aikaa säästäen. Kalliomaan koulun rehtori Mika Saatsi kuunteli eSKOn kokemuksia, sai tietoa ohjelmista ja laitteista, joiden avulla etäyhteyden saa toimimaan. Tälle keväälle Kalliomaan koulussa ei varmaankaan ehditä etäyhteyttä kokeilemaan, mutta toivottavasti ensi lukuvuoden aikana etäyhteydet ovat helpottamassa koulun arkea.

Päiväkirjaa kirjoitti Miia Mämmelä

Mainokset
 
Jätä kommentti

Kirjoittanut : Touko 30, 2012 Kategoria/t: Yleistä

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

 
%d bloggers like this: